S. utvecklar bokformatet

Författarna JJ Abrams och Doug Dorst skapar flow genom mysterier

Skaparen av tv-serien Lost, JJ Abrams, har tillsammans med Doug Dorst skapat en bok. En bok som har väldigt hög mysteriefaktor, och dessutom tänjer lite på gränserna vad gäller hur man skriver en bok. Boken heter S. och jag har precis beställt den och bara det är väldigt inspirerande.

Boken ser ut som en biblioteksbok från 70-talet, komplett med en klisterlapp med bibliotekskategorisering på ryggen. Den är gulnad och har fläckar för att kännas autentisk. Boken är skriven av (den fiktiva) författare V.M. Straka.

I marginalerna finns det anteckningar från två tidigare läsare av boken som försöker lösa mysteriet med vem Straka är. Utöver det finns det extra saker instuckna i boken, som en ritning, ett vykort och utklippta tidningsartiklar. Allt detta utgör tillsammans bokupplevelsen.

Boken är full av mysterier att lösa, på ett vad det verkar, icke linjärt sätt. Jag antar att analyser, kanske bortom vad författarna ens skrivit in, kommer pågå länge i diverse internet-forum.

Här är trailern för boken (bara det!):

 

Och en mer demonstrativ boktrailer:

 

 

Jag tycker det är är så fruktansvärt inspirerande, så jag är inte ens säker på att jag vill öppna den när jag får den (eller jo det är jag nog). Mysteriet kanske är större än den faktiska upplevelsen.

Från mitt perspektiv är det är ett mycket fint exempel på hur resultatet skulle kunna bli om man tänkte gamification på en bok. Avancerat interaktivt multiparallellt berättande. Den ger läsaren viss autonomi, och till viss del ännu mer individuell upplevelse än en vanlig bok.

Det finns också något intressant med hur krävande den verkar vara. Det man annars lär sig om boktypografi och -form är att den ska vara osynlig. Den här boken ställer krav på läsaren, och för att få det att fungera måste den leverera upplevelse tillbaka.

Jag återkomma med hur läsbar den är, men av recensionerna att döma är den fantastisk.

 

3 Comments

 1. Tack för tips! Får bli årets julkapp till mig själv. Älskar JJ

 2. Nikke Lindqvist 2014/01/10 Reply

  You had me at ”Lost”.

  Allvarligt talat. Fantastiskt! Och bara det att marknadsföringen för ett sådant mysterium sker genom att bloggar som den här pratar om mysteriet, visar ju hur fantastiskt detta är.

  Har du läst den ännu?

  • Author
   Johan Mogren 2014/01/10 Reply

   Jag håller på! Det tar lite tid, men den verkar hålla vad den lovar!

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*